Tuli on hengellisyyden vertauskuva. Kristinuskossa se on Pyhän hengen symboli. Esimerkiksi partiomessun lauluissa puhutaan rukouksen liekeistä ja tulesta Jumalan rakkauden vertauskuvana. Muissakin uskonnoissa tuli symboloi hengellisyyttä. Yksi tulen vertauskuva löytyy myös televisiosta tutusta Seikkailijat ohjelmasta, jossa kullakin kilpailijalla on soihdussa tuli, joka symboloi elämää. Kun kilpailija joutuu pelistä pois, hänen soihtunsa sammutetaan.
Seikkailijat koristelevat itselleen omat katsomuskynttilät:
Tuli symboloi henkeä, uskoa, rukousta. Syntymään liittyvässä riitissä, juhlassa, on saattanut olla tuli tavalla tai toisella mukana. Sen yhteydessä on toivottu elämään valoa.
Partiolupauksessa ihminen lupaa kasvaa katsomuksessaan. Tänään jokainen tekee itselleen katsomustaan kuvaavan kynttilän. Esimerkiksi kristitylle se voi sisältää kristityksi tulemiseen eli kasteeseen ja kristittynä elämiseen liittyviä symboleja. Uskontoon kuulumaton voi kuvata omaa henkistä kasvuaan ihmisenä ja sen tärkeitä elementtejä.
Jokainen tekee vahalevyillä kynttilään symboleja, jotka kuvaavat oman katsomuksensa merkitystä, sitä matkaa, miten kukin on katsomuksessa kasvanut ja mihin suuntaan toivoisi polkunsa vielä vievän.
Jokainen askartelee katsomuskynttilän, yksin rauhassa työskennellen.
Lopuksi joukkue menee yhteiseen rinkiin. Jjohtaja laittaa kynttilän, jossa on tuli kiertämään: ”Katsomuksen on tarkoitus tuoda meille valoa elämään. Samalla kun sytytät tulen kynttilään, jaa jokin asia, joka sinun katsomuksessasi tuo sinulle valoa.” Jokainen kuuntelee yhdessä itse kunkin katsomuksen valoa tuovat asiat, katselee palavia liekkejä, ihmettelee yhdessä kynttilöihin kuvattuja symboleja ja iloitsee katsomuksesta.